Λειτουργία

Ιστορικό

Ιστορικό Ωδείου Corelli

To Ωδείο Corelli πήρε το όνομά του από τον Αρκάντζελο Κορέλι (Arcangelo Corelli) (17/2/1653 – 8/1/1713) που ήταν Ιταλός συνθέτης και βιολιστής. Γεννήθηκε κοντά στην Μπολόνια και αφού ταξίδεψε στη Γερμανία, εγκαταστάθηκε στη Ρώμη. Είχε την εύνοια του καρδινάλιου Οτομπόνι, στο ανάκτορο του οποίου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του διευθύνοντας συναυλίες.

Ο Κορέλι ήταν περιζήτητος ως εκτελεστής του βιολιού και ως συνθέτης. Κατάφερε να αναδείξει το βιολί σαν όργανο και να το καθιερώσει τόσο ως σολιστικό όσο και ως όργανο για την ορχήστρα. Έγραψε τέσσερα έργα, που το καθένα αποτελείται από 12 τρίο σονάτες (σονάτες για τρία όργανα, δυο βιολιά και ένα βαθύτερο έγχορδο ή ένα τσέμπαλο). Επίσης έγραψε ένα έργο με τρίο σονάτες για βιολί, βιολόνε και τσέμπαλο και ένα έργο με 12 κοντσέρτι γκρόσι. Ο Κορέλι ήταν, επίσης, και σπουδαίος δάσκαλος. Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται ο Τζεμινιάνι και ο Λοκατέλι. Πέθανε στη Ρώμη το 1713.

Η Καρατζιά Ανθή ίδρυσε το Ωδείο Κορέλλι (Corelli) το 2000.

Εϊναι Απόφοιτη μουσικής σχολής του Josef Halmo (1972-1978) και του Konservatorium του Μονάχου, Πτυχιούχος Πιάνου και Εκκλησιαστικού Οργάνου (1978) και Πτυχιούχος Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής (2000-2007).

Είναι Καθηγήτρια πιάνου, αρμονίου και ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Κορέλλι από το 2000 ενώ υπήρξε Καθηγήτρια πιάνου και αρμονίου στο Ελληνικό Ωδείο από το 1980 έως και το 1995.  Είναι παντρεμένη με 2 παιδιά.

Εσωτερικοί κανονισμοί

Ωδείο Α. Κορέλλι – Αρ. απόφασης: ΥΠΠΟ/ΚΑΤΕΧΝ/Δ/27506

ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ περί κυρώσεως του Εσωτερικού Κανονισμού των Ωδείων.

 •  Διδακτικό Έτος

Αρχίζει την 10η Σεπτεμβρίου και λήγει την 25η Ιουνίου (κατά προσέγγιση).

 •  Οικονομικές Υποχρεώσεις

Το ποσό που καταβάλλουν οι σπουδαστές για εγγραφή, δίδακτρα και εξέταστρα αποφασίζεται από το αρμόδιο διοικητικό συμβούλιο. Τα δίδακτρα πρέπει να εξοφλούνται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα.

Ποσά που έχουν καταβληθεί σαν εγγραφή, δίδακτρα και εξέταστρα για τυχόν απουσία ή κώλυμα συμμετοχής στο μάθημα, δεν επιστρέφονται. Για τα τμήματα πληρώνονται ολόκληροι οι μήνες Σεπτέμβριος και Ιούνιος  καθώς και οι μήνες των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα.

Υπάρχει έκπτωση για ορισμένες κατηγορίες σπουδαστών και αρμοδιότητα για το θέμα αυτό η Διεύθυνση του Ωδείου.

 •  Διδασκαλία

Το μάθημα των μουσικών οργάνων είναι ατομικό. Η διάρκεια του μαθήματος είναι μια ώρα την εβδομάδα και συνήθως μοιράζονται σε δύο φόρες.

Παράλληλα οι σπουδαστές παρακολουθούν υποχρεωτικά, τα μαθήματα, τα θεωρητικά μαθήματα που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό του Ωδείου. Χωρίς αυτά η φοίτηση θεωρείται ελλιπής και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των  σπουδαστών σε απολυτήριες εξετάσεις Πτυχίου ή Διπλώματος. Τα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα και αυτά των ανώτερων θεωρητικών είναι ομαδικά μαθήματα σε ολιγομελή τμήματα, που δεν ξεπερνούν τους 10 μαθητών.

 •  Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των διδασκόντων του Ωδείου Α.Κορέλλι.

ΑΡΘΡΟ 1

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού οι καθηγητές διδάσκουν σπουδαστές όλων των τάξεων, οι δάσκαλοι μέχρι τάξης επιπέδου Μέσης Σχολής και οι επιμελητές μέχρι τάξης επιπέδου Κατωτέρας Σχολής . Δεν επιτρέπεται αλλαγή διδάσκοντα όσο διαρκεί το σχολικό έτος,. Αλλαγή διδάσκοντα επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας.

ΑΡΘΡΟ 2

Οι διδάσκοντες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το πρόγραμμα του Ωδείου όπως αυτό θα εγκρίνεται και θα διαμορφώνεται από την Διεύθυνση του Ωδείου, να αναπληρώνουν τις ώρες διδασκαλίας που χάθηκαν με δική τους ευθύνη και να συνεργάζονται με την Διεύθυνση του Ωδείου για θέματα που τους αφορούν.

ΑΡΘΡΟ 3

Η Διευθυντής του Ωδείου ελένχει τη λειτουργία του Ωδείου καθώς και την απόδοση διδασκόντων και σπουδαστών. Με γνώμονα τη σωστή λειτουργία τ6ου Ωδείου.

ΑΡΘΡΟ 4

Όσο αναφορά τη συμμετοχή τους ως διδάσκοντες μουσικής σε εκδηλώσεις, προγράμματα και συνεργασίες (προετοιμασία σεμιναρίων, συναυλιών, εκτίμηση προτάσεων κ.λ.π) είτε εντός, είτε εκτός Ωδείου. Σε πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με την Διεύθυνση του Ωδείου.

Εφιστούμε την προσοχή στο ότι τα μαθήματα γίνονται υποχρεωτικά στους χώρους του Ωδείου. Αν υπάρξει εξαιρετική περίπτωση για ορισμένο χρονικό διάστημα πρέπει να ενημερωθεί η Διεύθυνση.

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Οι εξετάσεις μπορεί να είναι:

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ (προαγωγικές ή για βαθμό)

Γίνονται πριν την αποστολή μαθητολογίων Β’ εξάμηνο, δηλαδή Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν σπουδαστές που απέτυχαν ή δεν έλαβαν μέρος σε εξετάσεις του προηγούμενου σχολικού έτους,  αυτοί που εγγράφηκαν στο εξάμηνο του προηγούμενου σχολικού έτους και αυτοί που συμπλήρωσαν τον προβλεπόμενο από τον νόμο χρόνο φοίτησης σε κάποια σχολή.

ΘΕΡΙΝΕΣ  (προαγωγικές ή για βαθμό)

Γίνονται στο τέλος του σχολικού έτους και ισχύουν και στις χειμερινές, αλλά για εγγεγραμμένους του Α’ εξαμήνου.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ

Γίνονται πριν την αποστολή μαθητολογίων Α’ εξαμήνου, δηλαδή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν σπουδαστές που απέτυχαν ή δεν έλαβαν μέρος σε εξετάσεις του προηγούμενου σχολικού έτους.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Γίνονται σαν θερινές ή συμπληρωματικές αλλά και κατατακτήριες για σπουδαστές που απέτυχαν ή δεν έλαβαν μέρος σε εξετάσεις του προηγούμενου σχολικού έτους.

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ

Γίνονται σαν θερινές ή χειμερινές εξετάσεις  και αφορούν την απόκτηση Πτυχίου ή Διπλώματος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι σπουδαστές οι οποίοι:

-Έχουν τελειώσει όλα τα γενικά υποχρεωτικά μαθήματα πριν πέντε μήνες τουλάχιστο.

-Έχουν συμπληρώσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διάρκεια φοίτησης σε κάθε Σχολή και έχουν περάσει όλες τις ενδιάμεσες εξετάσεις.

-Έχουν συνεχή φοίτηση ενός σχολικού έτους στην τελευταία τάξη με τον ίδιο καθηγητή.

Συστάσεις και Υποχρεώσεις Σπουδαστών

Οι σπουδαστές και οι γονείς τους οφείλουν να διαβάζουν όλες τις ανακοινώσεις του Ωδείου. Σπουδαστές που απουσιάζουν, πρέπει να ειδοποιούν έγκαιρα για την απουσία τους. Δεν γίνεται αναπλήρωση διδακτικής ώρας αν αυτή χαθεί εξαιτίας του σπουδαστή.

Δεν επιτρέπεται η φοίτηση σε άλλα Ωδεία ή Μουσικές Σχολές εκτός εάν επρόκειται για όργανα ή άλλο μάθημα που δε διδάσκεται στο Ωδείο και μόνο αφού ενημερωθεί ο Διευθυντής του Ωδείου. Η συμμετοχή των σπουδαστών σε συναυλίες και σε εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και γενικά εκδηλώσεις ξένες προς το Ωδείο γίνεται μόνο ύστερα από έγκριση του Διευθυντή.

Αντίθετα, θεωρείται υποχρεωτική συμμετοχή των σπουδαστών σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις του Ωδείου εφόσον αυτό ζητηθεί από τον καθηγητή τους ή τη Διεύθυνση. Επίσης η παρακολούθηση εκ μέρους των σπουδαστών διαφόρων συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ωδείο είναι βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της όλης μουσικής τους εκπαίδευσης και καλλιέργειας. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος  γονέων στις τάξεις κατά την ώρα του μαθήματος.

Αν κάποιος σπουδαστής επιθυμεί να διακόψει τη φοίτηση, οφείλει να ενημερώσει αμέσως τη γραμματεία. Διαφορετικά, υποχρεούται να καταβάλλει τα δίδακτρα για το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να ενημερωθεί η γραμματεία για τη διακοπή.

Στις τάξεις υποχρεωτικών θεωρητικών μαθημάτων γίνονται δεκτοί μόνο σπουδαστές του Ωδείου. Εξαίρεση γίνεται στην τάξη της Χορωδίας, κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση και τον αρμόδιο καθηγητή.

Αργίες

Ως ημέρες αργίας του Ωδείου ορίζονται:

 • Η Καθαρά Δευτέρα
 • Η 7η Μαρτίου (Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου)
 • Η 25η Μαρτίου (Εθνική Εορτή)
 • Από Μεγάλη Δευτέρα ως Κυριακή του Θωμά (Πάσχα)
 • Η Πρωτομαγιά
 • Αγίου Πνεύματος (Ιούνιος – κινητή γιορτή)
 • Η 28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή)
 • 14 Νοεμβρίου (Εορτασμός του Πολιούχου της Ρόδου – Κων. Υδραίος)
 • Από 22η Δεκεμβρίου ως 7η Ιανουαρίου (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα)

Ορχήστρες

Και φέτος οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στα μουσικά σύνολα και τις ορχήστρες του ωδείου μας! Ετσι θα εχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, μεγαλώνοντας την παρέα μας και ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους!

Δηλώστε συμμετοχή στη παιδική χορωδία του ωδείου μας εντελώς δωρεάν!

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθε Σάββατο τις πρωινές ώρες.  (δεκτά μέλη εντός και εκτός ωδείου) πληροφορίες:  τηλ : 22410 39647 /  email : odeiocorelli@gmail.com

ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ ΣΑΒΒΑΣ  (Υπ. Μουσικών συνόλων & Ορχηστρών)